Wyniki Szkolnego Konkursu „Ekologiczna Palma Wielkanocna” dla uczniów klas 1-3
22 marca rozstrzygnięto szkolny konkurs „Ekologiczna Palma Wielkanocna” dla klas młodszych. Przedmiotem konkursu było zaprojektowanie i wykonanie tradycyjnej palmy wielkanocnej z materiałów pochodzenia naturalnego, bądź z materiałów ekologicznych. Uczestnicy konkursu wykazali się dużą pomysłowością i oryginalnością. Najlepsi otrzymali nagrody rzeczowe i dyplomy, a wyróżnionym wręczono dyplomy oraz upominki.
Nagrodzeni uczniowie:
Bartosz Darżnik 3a
Alicja Paluszyńska 2a
Wiktor Wepryk 2b
Natan Pinkowski 1a
Wyróżnieni uczniowie:
Franciszek Zieliński 1a
Wiktor Pelowski 1a
Michelle Bojanowska 1a
Alicja Kwiatkowska 1a
Oliwia Penk 1b
Igor Malicki 2a
Marta Chmielewska 2a
Hania Tomasiewicz 2b
Nadia Bojanowska 2b
Romaniia Dorosh 2b
Łucja Kwiatkowska 3a
Zuzanna Balińska 3a
Nikodem Klamrowski 3b
Sandra Nowicka 3b
Zosia Stępień 3b
W minionym tygodniu wszyscy mogli podziwiać konkursowe palmy wielkanocne na szkolnym korytarzu. Po ogłoszeniu wyników, czyli tuż przed Niedzielą Palmową, uczniowie zabrali swoje cuda do domu. Gratulujemy wszystkim uczestnikom i życzymy kolejnych sukcesów! Organizatorami konkursu byli opiekunowie Małego Samorządu Uczniowskiego SP3 Lębork: p.Joanna Makurat, p.Barbara Król, p.Jolanta Futoma, p.Agnieszka Okuszko – Pokojska
Konkurs językowy English and Deutsch
W piątek. 22.03., uczniowie klasy 8a wzięli udział w rejonowym etapie Wojewódzkiego Konkursu dla klas VIII *English & Deutsch”.
W konkursie wzięli udział:
1. Hanna Garska
2. Marcel Gęsicki
3. Uliana Ostafiichuk
4. Paweł Sarwiński.
Wyniki konkursu poznamy po świętach wielkanocnych. Mocno trzymamy kciuki za naszych uczniów.
Wizyta przedszkolaków
W środę naszą szkołę odwiedziły Sówki, grupa starszaków z Przedszkola nr 6 w Lęborku. Przedszkolaki wraz ze swoją panią mogli zobaczyć jak wygląda lekcja w klasie 1 b, zwiedzili budynek szkoły. Na koniec każda Sówka otrzymała pamiątkowa laurkę i słodki poczęstunek.
Program dla klas I-III „Uczę się bezpieczeństwa na drogach Pomorza”
W dniu 22.03.2024r. w naszej szkole odbyło się spotkanie klas I-III z przedstawicielami Komendy Powiatowej Policji, asp. szt. M. Zielke i mł. asp. M. Bąciaszek w związku z wzięciem udziału w projekcie edukacyjnym „Uczę się bezpieczeństwa na drogach Pomorza”.
Cel spotkania:
1. Kształtowanie świadomości na temat prawidłowych zachowań wpływających na zwiększenie bezpieczeństwa niechronionych uczestników ruchu drogowego.
2. Propagowanie używania elementów odblaskowych.
3. Aktywizacja dzieci w zakresie poszukiwania informacji dotyczących bezpieczeństwa w ruchu drogowym.
W ramach programu dzieci otrzymały elementy odblaskowe, by zapewnić im większe bezpieczeństwo podczas przemieszczania się.
Projekt przygotowany został przez Wydział Ruchu Drogowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Gdańsku.
W związku z tym projektem Komenda Głowna Policji w Gdańsku ogłosiła konkurs plastyczny dla klas I-III na przygotowanie projektu elementu odblaskowego. Składanie prac trwa do 10 kwietnia br. do swoich wychowawców. Każdy wychowawca został zaznajomiony z regulaminem konkursu.
Światowy Dzień Zespołu Downa
Światowy Dzień Zespołu Downa, ang. World Down Syndrome Day (WDSD) – obchodzony corocznie 21 marca pod patronatem Organizacji Narodów Zjednoczonych.
Data 21 marca nie jest przypadkowa. To właśnie w dwudziestej pierwszej parze chromosomów (21 dzień) osoby zdrowe mają 2 chromosomy, natomiast osoby z Zespołem Downa – 3 chromosomy (3 to marzec).
Stąd też inna nazwa tego zaburzenia – trisomia 21 – mówiąca o odmienności biologicznej osoby, którą natura wyposażyła w dodatkową informację genetyczną.
Aby zainteresować naszą społeczność sytuacją osób z tą wadą 21 marca założyliśmy kolorowe skarpety nie do pary, dwie różne, w kropki, w paski lub jednolite. Jest to znak solidarności z osobami z Zespołem Downa.
Szkolne Koło Wolontariatu















SP3 MA TALENT
Pierwszego Dnia Wiosny odbył się w naszej szkole pokaz talentów. Mogliśmy obejrzeć występy taneczne, recytatorskie, posłuchać szkolnych wokalistów oraz muzyków, a nawet pokaz karate. Wszyscy uczestnicy otrzymali słodki upominek oraz dyplom. Organizatorem imprezy był Samorząd Szkolny.
Wyjazd do Teatru Szekspirowskiego w Gdańsku
Uczniowie klas piątych wraz z wychowawcami spędzili miły dzień w Gdańsku. Musical KOSMOS, przybliżył nam formę musicalu – naładowanego emocjami: humorem, gniewem oraz miłością wyrażonymi przez taniec, akrobację, muzykę oraz słowa. Było to nowe doświadczenie dla uczniów oraz możliwość poznania kultury zachowania w teatrze. Cel wycieczki został osiągnięty:)!!!
Warsztaty wielkanocne w muzeum
20 marca 2024 r. klasa 2b miała okazję przygotować się do nadchodzącej Niedzieli Palmowej. Uczniowie uczestniczyli w zajęciach warsztatowych w Muzeum w Lęborku i wykonywali tradycyjną palmę wielkanocną. Celem zajęć było przybliżenie tradycji Świąt Wielkanocnych, doskonalenie umiejętności współpracy w grupie, rozwijanie estetyki i wyobraźni. Podczas warsztatów każdy uczestnik wykonał tradycyjną palmę wielkanocną z gałęzi wierzby, bukszpanu i wykonanych własnoręcznie kolorowych kwiatów z bibuły. Na zajęciach panowała miła atmosfera. Każda palma wielkanocna była piękna i wyjątkowa. Wykonane na zajęciach palmy uczniowie zabrali ze sobą do domu, by cieszyły oczy podczas zbliżających się Świąt Wielkanocnych.
JADŁOSPIS OD 25.03.2024r. DO 27.03.2024r.
JADŁOSPIS OD 25.03.2024r. DO 27.03.2024r. | ||
PONIEDZIAŁEK 25.03.2024 | ||
Zupa ogórkowa z natką pietruszki | Alergeny –7,9, | 250 g |
Spaghetti z makaronem posypane żółtym serem | Alergeny –1,3,7, | 250 g |
Smoothie owocowe | 100 ml | |
Woda niegazowana | 100 ml | |
WTOREK 26.03.2024 | ||
Zupa krem z dyni | Alergeny –9, | 250 g |
Kotlet schabowy panierowany | Alergeny – 1, | 100 g |
Ziemniaki z koperkiem | 180 g | |
Surówka z fasolki szparagowej z cebulką i jabłkiem | Alergeny – 3,7 | 90 g |
Woda n/g | 100 ml | |
ŚRODA 27.03.2024 | ||
Zupa barszcz czerwony | Alergeny – 3,7,9, | 250 g |
Kurczak w sosie seczuańskim | Alergeny – 1, | 150 g |
Ryż na sypko | Alergeny – 1,3,7, | 100 g |
Surówka mini marchewka | 70g | |
Woda n/g | 100 ml |
Alergeny do wglądu w miejscu ogólnodostępnym w stołówce szkolnej .
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH: 1. Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne ( arachidowe ) 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy z drzew orzechowych 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki 13. Łubin 14. Mięczaki