Zawody w siatkówce

Dnia 13 lutego odbyły się w Cewicach powiatowe rozgrywki dziewcząt w minisiatkówce. Nasze uczennice, grając bardzo dobre mecze, z rywalkami z Łebienia i Cewic wywalczyły puchar. Zwyciężając zajęły I miejsce i tym samym zakwalifikowały się na pófinały wojewódzkie.

Czytaj więcej

Walentynki

Tuż po feriach, 12-tego lutego, ruszyła poczta walentynkowa zorganizowana przez samorząd uczniowski oraz nauczycieli. Na holu naszej szkoły została wystawiona skrzynka pocztowa, do której wszyscy chętni mogli wrzucić wykonaną przez siebie Walentynkę.  Przez 2 dni można było nadać „przesyłkę”. Dnia 13 lutego kartki zostały podzielone na klasy przez uczniów samorządu, zaś 14 lutego trafiły do rąk odbiorców.

   Odzew uczniów był ogromny. Prym w ilości otrzymanych Walentynek wiodła klasa 3a, do której trafiło najwięcej własnoręcznie wykonanych kartek. Walentynki były wykonane różnymi technikami, w różnych kształtach i kolorach. Sprawiły swoim adresatom wiele radości!

   Dziękujemy samorządowi oraz zaangażowanym nauczycielom za zorganizowanie poczty!

Czytaj więcej

JADŁOSPIS  OD  19.02.2024r. DO 23.02.2024r.

JADŁOSPIS  OD  19.02.2024r. DO 23.02.2024r.
PONIEDZIAŁEK 19.02.2024
Zupa  krem marchewkowy  Alergeny –7,9,250 g
Naleśniki z twarogiem posypane cukrem pudremAlergeny –1,3,7,250 g
Woda niegazowana 100 g
WTOREK 20.02.2024
Zupa  ogórkowa     Alergeny –9,250 g
Pieczeń z szynkiAlergeny – 1,100 g
Ziemniaki z koperkiem 180 g
Surówka  z kapusty pekińskiej z kukurydzą marchewką  Alergeny – 3,790 g
Kompot jabłkowy 150 ml
ŚRODA 21.02.2024
Zupa jarzynowa z natką pietruszkiAlergeny – 3,7,9,250 g
Spaghetti z makaronem posypane żółtym seremAlergeny – 1,3,,250 g
Koktajl truskawkowyAlergeny – 1,3,7,100 g
Woda n/g 100 ml
CZWARTEK 22.02.2024
Zupa  buraczkowaAlergeny -7,9,250 g
Potrawka z kurczaka w sosie warzywnymAlergeny-1,120 g
Ryż na sypko 180 g
Surówka  mini marchewka gotowana na parzeAlergeny-3,7100 g
Woda n/g 100 g
PIĄTEK 23.02.2024
Zupa  pieczarkowa z makaronemAlergeny -1,3,250 g
Paluszki rybneAlergeny-1,3,4,80 g
Ziemniaki   z koperkiem 180 g
Surówka z kapusty  świeżej z jabłkiem i marchewką 100 g
Woda n/g 100 g

Alergeny do wglądu w miejscu ogólnodostępnym w stołówce szkolnej .

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH: 1. Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne ( arachidowe ) 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy z drzew orzechowych 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki 13. Łubin 14. Mięczaki

Czytaj więcej

Zbiórka dla schroniska

Dla mieszkańców Schroniska w Dąbrówce i podopiecznych Stowarzyszenia ,, Serce Kotom”.

Zbieramy: karmę, koce, kołdry, poduszki, smycze, szelki, miski, legowiska, kosmetyki.

Dary proszę przynosić do biblioteki szkolnej do 25 lutego 2024 r.

Akcja punktowana.

Koordynatorzy w naszej szkole:

Kamila Wrońska, Magdalena Okrój, Joanna Kogut, Andrzej Jaworski

Czytaj więcej

Laureaci w Ogólnopolskim Konkursie Plastycznym „100 bajek Jana Brzechwy”

Ogólnopolski Konkurs Plastyczny „100 bajek Jana Brzechwy” został zorganizowany przez MBP w Raciborzu w ramach obchodów 125 rocznicy urodzin poety, autora bajek oraz wierszy dla dzieci, a także tekstów satyrycznych dla dorosłych. Przedmiotem konkursu było wykonanie ilustracji, kukiełki, pracy komputerowej lub pracy przestrzennej związanej z twórczością Jana Brzechwy. W konkursie wzięło udział 1600 osób. Miło nam poinformować, iż dwoje naszych uczniów otrzymało wyróżnienia:

HUBERT GRONOWSKI  kl. 5m

LENA LEWANDOWSKA  kl. 6b

Opiekun artystyczny – Anna Piekarczyk

GRATULACJE!!!

Czytaj więcej

Kodowanie, programowanie, robotyka

Już od września uczniowie klasy IA i IB biorą udział w zajęciach związanych z kodowaniem, programowaniem i robotyką. Wspólnie rozwiązują zadania na tablicy interaktywnej i na tabletach. Piszą proste programy  w aplikacji Scratch Jr  i na platformie Code.org. Sprawnie poruszają się na macie do kodowania. Chętnie pracują z Ozobotami, Genibotami i Photonami rozwijając umiejętności  logicznego myślenia. Potrafią posługiwać się okularami VR. Integrują się podczas zabaw ruchowych na interaktywnym dywanie. Poznają możliwości ostatnio zakupionych długopisów 3D. Tworzą własne projekty. Dzieci chętnie uczęszczają na zajęcia, rozwijają swoje zainteresowania.

                                                                                                                                             Marzena Sadura

                                                                                                                                               Celina Skibicka

Czytaj więcej

JADŁOSPIS  OD  12.02.2024r. DO 16.02.2024r.

JADŁOSPIS  OD  12.02.2024r. DO 16.02.2024r.
PONIEDZIAŁEK 12.02.2024
Zupa krem z dyni  Alergeny –7,9,250 g
Zapiekanka makaronowa z sosem,  warzywami i serem mozarelląAlergeny –1,3,7,250 g
Pączki z nadzieniem wieloowocowymAlergeny –1,3,7,70 g
Woda niegazowana 100 g
WTOREK 13.02.2024
Zupa kapuśniak z kiszonej kapustyAlergeny –9,250 g
Gulasz z szynki w sosie własnymAlergeny – 1,100 g
Ziemniaki z koperkiem 180 g
Surówka   buraczki czerwone 90 g
Kompot jabłkowy 150 ml
ŚRODA 14.02.2024
Zupa   żurek z  jajkiem Alergeny – 3,7,9,250 g
Kopytka okraszane cebulkąAlergeny – 1,3,,250 g
Słodka niespodzianka walentynkowa =)Alergeny – 1,3,7,50 g
Woda n/g 100 ml
CZWARTEK 15.02.2024
Zupa  pomidorowa z ryżemAlergeny -7,9,250 g
Bioderka z kurczakaAlergeny-1,120 g
Ziemniaki z koperkiem 180 g
Surówka z fasolki szparagowej z jabłkiem i cebulkąAlergeny-3,7100 g
Woda n/g 100 g
PIĄTEK 16.02.2024
Zupa  owocowa z makaronemAlergeny -1,3,250 g
Kotlet rybny mielonyAlergeny-1,3,4,80 g
Ziemniaki   z koperkiem 180 g
Surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i marchewką 100 g
Woda n/g 100 g

Alergeny do wglądu w miejscu ogólnodostępnym w stołówce szkolnej .

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH: 1. Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne ( arachidowe ) 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy z drzew orzechowych 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki 13. Łubin 14. Mięczaki

Czytaj więcej

INFORMACJA DOTYCZĄCA PŁATNOŚCI ZA OBIADY  ZA MIESIĄC LUTY 2024 !!!

  • WPŁATY ZA OBIADY DOKONUJE SIĘ Z GÓRY, BEZPOŚREDNIO NA KONTO SZKOŁY W TERMINIE DO 15 – GO DNIA POPRZEDZAJĄCEGO DANY MIESIĄC, W KTÓRYM DZIECKO BĘDZIE KORZYSTAŁO Z POSIŁKÓW.
  • ZALEGŁOŚCI W PŁATNOŚCIACH ZA DANY MIESIĄC ŻYWIENIOWY MOGĄ SPOWODOWAĆ WSTRZYMANIE WYDAWANIA OBIADÓW OD NASTĘPNEGO MIESIĄCA.
  • NUMER KONTA DO WPŁAT
  • BANK PEKAO SA: 38 1240 3800 1111 0010 8729 1619  
  •  Tytuł przelewu : Obiad za m-c …………………, imię , nazwisko i klasa ucznia.
LUTY 2024r .
UCZEŃ 14 dni x 4,00 zł =56,00 zł
NAUCZYCIEL 14 dni  x  5,50 zł =77,00 zł  

Płatność za miesiąc  LUTY dokonujemy  do dnia  20.02.2024 r.

Czytaj więcej

Ferie – tydzień drugi

Podczas ferii uczniowie klasy 6b oraz 5m uczestniczyli w zajęciach projektowych prowadzonych przez Panią Weronikę Kubisiak, pracując nad projektem „Pociąg marzeń”. Na tą chwile plan zostaje tajemnicą, lecz już za niedługo odbędzie się otwarcie nowego pomieszczenia w szkole.

Czytaj więcej

Fotogaleria z pierwszego tygodnia ferii zimowych

Czytaj więcej
Skip to content