W dniu 1 października klasa 2b wzięła udział w warsztatach kulinarnych w Pizzerii Toscana w Lęborku. Dzieci samodzielnie wykonywały swoje pizze, które następnie ze smakiem degustowały. Warsztaty rozpoczęły się od krótkiej pogadanki na temat procesu tworzenia pizzy, a uczestnicy mieli okazję samodzielnie obserwować i dotknąć niezbędnych do wypieku produktów – mąki, soli i innych składników. Podczas zajęć kucharz prowadzący zadał dzieciom zagadkę dotyczącą tego, kiedy obchodzony jest Dzień Pizzy. Na odpowiedź Jasia, który udzielił prawidłowej odpowiedzi, czekała nagroda – samodzielne przygotowanie pizzy dla nauczycielek. To wydarzenie było doskonałą okazją do nauki poprzez praktykę, rozwijania kreatywności oraz umiejętności pracy w zespole, a także do zapoznania się ze sztuką kulinarną w bezpiecznym i wspierającym środowisku. Dziękujemy Pizzerii Toscana za gościnność i inspirujące zajęcia.

Anna Liszniańska

Aleksandra Serwańska